Recenzie: “Mecanica inimii” – Mathieu Malzieu

0_1778Despre Mathias Malzieu, autorul acestei cărţi şi solistul formaţiei franceze Dionysos se spune că este un Peter Pan al muzicii rock, un visător care refuză să se maturizeze. Odată cu “Mecanica inimii” a luat naştere şi  cel de-al şaselea album al trupei, care transpune pe note muzicale povestea tânarului Jack şi a inimii sale mecanice. Albumul a fost foarte bine primit de fani şi critici, vândut în peste 75.000 de exemplare, primind Discul de Aur.

Revenind la carte , povestea spusă se Malzieu poate intra fără echivoc în categoria cărţilor de “adormit adulţi”, un fel de basm pentru oameni mari, asezonat cu personaje picante, antiteza dintre bine şi rău, simboluri, circ(şi nu în sens de scandal 😀 ), fantasme, sclipiri, dar  mai presus de toate, întreg mecanismul acestui roman este iubirea, acel sentiment profund care pune în mişcare toate rotiţele acestei lumi şi ale vieţii noastre în parte.

Povestea debutează în “cea mai friguroasă noapte din lume”, în Edinburgh. Abandonat la naştere şi cu inima îngheţată, Jack este salvat de Doctoriţa Madeleine(“o moaşă cam ciudată, socotită nebună de lucuitorii oraşului.). Aceasta îi aşează în piept un ceas cu cuc care-i  ajută inima să bată. Fiind adoptat de moaşă şi protejat peste măsură de aceasta, eroul nostru creşte dezvoltând un profund sentiment de curiozitate, în sens de cunoaştere dar şi  dorinţa de a experimenta trăirile lumii de dincolo de împrejmuirea casei.

3 îndemnuri ale Doctoriţei Madeleine trebuie să urmeze Jack pentru a se proteja de suferinţă şi pentru a nu-şi pune inima în pericol:

Întâi de toate, nu atinge acele. În al doilea rând, stăpâneşte-ţi mania. În al treilea rând, niciodată, nici în vecii vecilor, nu te îndrăgosti. Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îţi va străpunge pielea, oasele ţi se vor sfărma, iar mecanica inimii se va strica iarăşi”

În ziua în care împlineşte 10 ani, vizitează pentru prima data oraşul, ocazie cu care are loc întâlnirea cu “micuţa Domnişoară Accacia”, o tânără dansatoare de flamenco venită din Granada împreună cu circul. Această întâlnire o să dea o altă dinamică poveştii decât până acum. Îndrăgostindu-se peste măsură în momentul în care asistă la o reprezentaţie data de aceasta în piaţă, Jack dă peste cap întreg mecanismul inimii sale. “ Un val de căldură îmi năpădeşte întregul trup. Inima îmi bate din ce în ce mai tare şi mi-e greu să-mi recapăt suflarea. Am impresia că ceasornicul mi se urca, umflându-se, până în gât. Oare o fi ieşit dintr-un ou fata asta? Se mănâncă? E din ciocolată? Ce-o fi cu ea?” , răspunsul îi vine din partea Doctoriţei Madeleine: “Inima ta e doar o proteză, e mai şubredă decât celelalte inimi şi aşa va fi întotdeauna. Mecanismul ceasului nu poate filtra emoţiile tot atât de bine ca ţesuturile. Trebuie să fii foarte atent.”

Din ziua aceea, protagonistul nostru nu îşi poate lua gândul de la fata care i-a “furat inima” şi face tot posibilul să o regăsească, însă acest lucru nu a fost chiar atât de simplu, pentru că ea plecase împreună cu circul în Spania. Urmează un periplu de  întâmplări în încercarea lui de a o găsi şi porneşte astfel cu un rucsac plin de ochelari(pe care dorea să îi dăruiască),  întreabând pe toţi cunoscuţii dacă au văzut o micuţă dansatoare de flamenco care se bate de toate lucrurile din jurul ei. Se înscrie la şcoală tocmai pentru că speara să o întâlnească acolo şi are de îndurat timp de 4 ani umilinţe din partea colegilor din pricina inimii sale care scoate sunete ciudate, călătoreşte prin Europa până ajunge în Spania unde reuşeşte să dea de urma Accaciei.

O frumoasă poveste de dragoste se înfiripă între cei doi, având ca liant amintirea primei lor întâlniri, în piaţa din  Edinburgh. Însă această poveste de iubire, deşi pasională, este măcinată de nesiguranţă, de teamă, gelozie şi poticniri în propriile defecte. Măcinat de gelozie şi de conflictual pe care-l are cu rivalul său Joe, Jack o pierde pe Accacia iar prezicerile Doctoriţei Madeleine se adevereasc: inima lui poate face faţă fericirii însă, suferinţa din dragoste o să o distrugă.

Oare nu asta se întâmplă şi cu inimile noastre? Oare nu simţim cum ni se sfâşie inima atunci când suferim din dragoste? Oare acest sentiment tulburător nu dă peste cap şi mecanismnul inimii noastre, deşi noi nu avem un ceas în piept? Şi totuşi…toate se rezolvă odată cu trecerea timpului, rănile se închid deşi rămân cicatrici, amintirile se afundă în uitare, noi speranţe ocupă locul vechilor regrete, iar noi învăţăm să ne trăim viaţa mai departe. Cam asta  s-a întâmplat şi cu Jack dupa marea suferinţă cauzată de pierderea iubitei, vechea inimă îi este distrusă, primeşte una nouă iar după un somn profund care durează câţiva ani s-a trezit un alt om, vindecat. Încearcă să recucerească sentimentele Accaciei iar în momentul în care este respins are o altă abordare decât în trecut, nu mai insist riscând tot(sentimente, demnitate) ci are puterea de a accepta ceea ce nu mai poate fi schimbat.

Se spune că atunci când Dumnezeu vrea să facă un om demn din tine, îţi frânge mai întâi inima în bucăţi.

Din punctul meu de vedere acest mic roman este unul al maturizării, al trecerii de la sentimentele pure dar visătoare în acelaşi timp, ale tinereţii, la cele de conştientizare a realităţii, de la sentimentele crude care au înmugurit în sufletele celor doi la renunţarea la iubire atunci când ea aduce suferinţă. Am să citez un fragment din finalul cărţii  care subliniază foarte bine acest fapt :

 “ Domnişoara Accacia îmi agaţă inima pe zidul de care ne-am rezemat de-atâtea ori să ne sărutăm. Pe urmă, îşi ridică pleoapele spre mine. Buzele i se deschid şi îi aud şoapta:

-În fiecare zi, am fost acolo în fiecare zi. Îţi pun flori pe mormânt de trei ani încoace! De când ai fost îngropat şi până în dimineaţa asta! De acolo vin şi acum. Dar e pentru ultima data… de azi înainte, pentru mine, tu nu mai exişti…”

Spuneam mai sus că alături de carte a apărut şi un album muzical(sau alături de album a apărut cartea 😀 ) însă a apărut şi o animaţie, “Jack et la mecanique du Coeur”, regizată de Luc Besson, care zic eu merită văzută

Cartea o găsiţi la Editura Nemira, în colecţia Babel, coordonată de Dana Ionescu

2 gânduri despre „Recenzie: “Mecanica inimii” – Mathieu Malzieu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s