Wishlist de Gaudeamus

Dintotdeauna Târgul de Carte Gaudeamus a a vut un farmec aparte. Pentru că are loc în a doua parte a lunii noiembrie are un feeling de târg de Crăciun pentru curioşii literari.  Într-o atomsferă de basm(pentru iubitorii de cărţi), o sumedenie de edituri vin să ne vrăjească cu oferta lor, de la cele consacrate până la cele mai mici, care atrag din ce în ce mai mult atenţia. O să găseşti o grămadă de cărţi, pe multe sunt sigură că le ai deja pe aşa numitele “wishlisturi” însă o să le mai laşi să aştepte pentru că o să-ţi facă cu ochiul NOUTĂŢILE(anunţate deja de majoritatea editurilor de la sfârşitul lunii octombrie)

O să-ţi încurce puţin planurile şi reducerile sau ofertele, sunt sigură că o să mergi acasă cu mai multe volume decât ai plănuit initial.

Ah…, o să mai fie o grămadă de evenimente, conferinţe şi lansări, lume multă, înghesuială, gălăgie, autori români şi străini, zâmbete,  baloane, dezorientaţi, bunici cu copii, multă bucurie, dar ce e cel mai important e că toţi vom fi acolo dintr-un motiv comun: dragostea pentru lectură.

Ca orice muritor, am încropit şi eu o listă de dorinţe. Încropeala ei nu înseamnă neapărat că o să le şi duc acasă pe toate, dar de dorit pot să le doresc cu siguranţă.

collage-baroque

Editura Baroque Books

“Arta listelor” – Dominique Loreau

Prezentare: Cu toții facem o listă, o sută de liste, o sută una de liste. Cumpărături, întâlniri, evenimente, priorități. Dar speranțe? Când ați făcut ultima dată o listă a speranțelor?

  “Simplitatea conteaza” – Erin Boyle

Prezentarea: Aţi încercat vreodată să vă simplificaţi existenţa? Să renunţaţi la cât mai mult pentru a deveni tot mai bogat? Câştigând astfel mai mult spațiu, mai multă bucurie, mai multă demnitate, mai mult timp pentru mai multă iubire. Și, nu în ultimul rând, mai multă noblețe.
O enciclopedie color, pentru o viaţă simplă şi plină de culoare.

„ S I M P L I T A T E A   Î N S E A M N Ă   S U P R E M A   S O F I S T I C A R E “  – LEONARDO DA VINCI

  Arta frugalităţii şi a voluptăţii” – Dominique Loreau

Prezentare: Consumerism și cumpătare, răsfăț și abținere, trup și spirit, plăcere și abandon, abundență și grație și rafinament.
Pe scurt, echilibru, respect de sine și fericire.
„Când depășim măsura, cea mai mare plăcere devine cea mai mare neplăcere!“ – SENECA

“Chestionarul lui Proust”  –  Joanna Neborsky

Prezentare: O serie de întrebări puse în tihnitele jocuri de societate cu parfum de fin de siècle, la fel de actuale și în grăbitul secol XXI: bucurii și tristeți, oameni iubiți și personaje detestate, speranțe, renunțări și gânduri înalte – sau poate mai puțin înalte, cu darul de a schița un profil cât mai aproape de adevăr. De adevărul pe care vi-l doriți. Sau de adevărul pe care vă doriți să îl știm noi?


collage-humanitas

Editura Humanitas/Humanitas Fiction

“Pervazul lui Dumnezeu” – Ana Barton

Prezentare: „Dumnezeu are un infinit de buzunare. În ele adăposteşte copii, oameni (care se cred) mari, pisici, căţei, levănţică, frunze de untișor, baobabi, doi vulcani activi şi unul stins (pentru că nu se ştie niciodată), recipiente de sticlă, pline cu dragoste distilată, praf de stele, vulpi, bufniţe şi, la capăt, lumină. Și mai are un pervaz înalt, înalt și lat, lat, cât să-l cuprindă și să-l țină bine când se-agață de el ca să se uite la noi, să vadă de-afară cum ne e înăuntru. Și-apoi se mută înăuntru și se uită, cu ochii noștri, afară.“ (Ana BARTON)

“Alteţa regală” –  Thomas Mann

Prezentare: Thomas Mann construieşte un decor de operetă pentru ceea ce el însuși a numit „o comedie în formă de roman“: familia Grimmberg domneşte peste un ducat cu un milion de locuitori, pierdut între păduri, supus unor „stări de fapt îngrijorătoare“, căci finanţele se află într-un declin perpetuu, castelele se degradează văzând cu ochii, iar bărbaţii de stat nu cad de acord asupra măsurilor ce-ar trebui luate. Tocmai atunci când toată lumea este cuprinsă de deznădejde, marea ducesă Dorothea dă naştere unui al doilea prinţ, Klaus Heinrich, care are „o mână sfrijită“. Din acest punct, romanul se desparte în ramificaţii alegorice, ce oferă considerații despre identitate, educaţie, societate. Fericirea lui Klaus Heinrich va deveni, în aceeaşi măsură, şi o fericire obştească, căci el își va găsi marea dragoste şi va împlini profeţia sub semnul căreia i-a fost pusă venirea pe lume.

“Bucuria de a nu fi perfecta” – Riri Sylvia Manor

Prezentare: “Niciodată n-am vrut să fiu mai tânără. Mă simt tânără pe dinăuntru, arăt mai tânără decât sunt, mă plac şi plac încă. Plac aşa cum sunt, cu ridurile mele, cu ceea ce exprimă fața mea – o mărturie că am trăit şi am plâns şi am râs şi am iubit.”

“Femeia cu buchetul de flori” – Mo Yan

Prezentare: Această selecție de zece povestiri reflectă diversitatea de teme și abordări stilistice din proza scurtă a lui Mo Yan. Unele, precum Frumoasa care trecea bulevardul Chang’an călare pe măgar și Femeia cu buchetul de flori, amintesc de tradiția prozei fantastice chineze și aduc în prim-plan personaje feminine, a căror frumusețe exercită o fascinație irezistibilă, la granița supranaturalului. Altele, cum ar fi Bătălia din pădurea plopilor albi sau Cătușe la degetele mari, au în centru secvențe din realitate văzute prin ochii copiilor. „O copilărie nefericită este o sursa de inspirație inepuizabilă“, consideră Mo Yan, iar micii protagoniști îi oferă ocazia de a povesti, pendulând între realismul brutal și poezia sclipitoare, despre indiferență și cruzime. Elementele autobiografice își găsesc locul în Bumbacul imaculat, dupa cum mărturisește autorul însuși.


collage-litera-polirom

Editura Litera

“După ce te-am pierdut” – Jojo Moyes

Prezentarea: Când o poveste se sfârșește, alta începe…

Lou Clark are o mulțime de întrebări. Cum de a ajuns să lucreze într-un bar din aeroport și să-și petreacă timpul urmărindu-i cu privirea pe cei care pleacă spre alte locuri? Sau de ce nu se simte încă acasă în apartamentul pe care îl are deja de un an? Oare familia ei o va putea ierta pentru ce a făcut cu optsprezece luni în urmă? Și va reuși vreodată să treacă peste iubirea vieții ei? Ceea ce Lou știe sigur e că ceva trebuie să se schimbe.
Apoi, într-o noapte, la ușa ei bate cineva. Dar oare străina care îi apare în prag are răspunsurile pe care ea le caută sau îi aduce doar alte întrebări? Dacă închide ușa, viața ei va continua ca până acum: simplă, ordonată, sigură. Dacă o deschide, va risca totul. Însă Lou a făcut cândva o promisiune: să trăiască. Și, dacă vrea să o respecte, va trebui să deschidă larg ușa…

“Fata pe care ai lăsat-o în urmă” – Jojo Moyes

Prezentare: Franța, 1916: Artistul Édouard Lefèvre pleacă pe front, lăsând-o acasă pe tânăra sa soție, Sophie. Când micul orășel în care femeia s-a născut este ocupat de germani în plin război mondial, portretul lui Sophie pictat de Édouard îi atrage atenția noului Kommandant. În timp ce periculoasa obsesie a ofițerului devine din ce în ce mai puternică, Sophie va risca totul – familia, reputația, viața – în speranța de a-și revedea soțul.
Aproape un secol mai târziu, portretul lui Sophie îi este dăruit lui Liv Halston de tânărul ei soț, cu puțin înainte de moartea lui fulgerătoare. O întâlnire întâmplătoare îi dezvăluie femeii adevărata valoare a picturii, declanșând în același timp o luptă încrâncenată care va pune în pericol prima iubire pe care a simțit-o după tragedia suferită, precum și speranțele viitoare la fericire. Fata pe care ai lăsat-o în urmă este povestea captivantă a două femei despărțite de un secol, dar unite prin hotărârea lor de a lupta pentru ceea ce iubesc.

Editura Polirom

“Intre cer şi pământ” – Jon Kalman Stefansson

Prezentare:Cu o suta si mai bine de ani in urma, pescarii Islandei stiau prea bine ce se afla intre cer si pamint: Marea Inghetata. De-aici incolo, lucrurile erau simple: iti faceai cruce sa nu te prinda furtuna, ieseai pe mare intr-o barca de sase oameni, aruncai unditele, asteptai ca pestele sa muste, trageai – de undite si apoi la visle –, te intorceai la mal, curatai pestele, il vindeai. Aveai apoi ce minca, aveai cu ce plati datoria la pravalia din sat, aveai chiar bani pentru o sticla de rachiu. Cu Barður se intimpla insa ca niste cuvinte il ucid. Mai rau: il ucid niste versuri scrise cu o suta de ani inainte de un poet orb, despre un rai pierdut, pe care pescarul nostru vrea sa le invete pe de rost si sa le puna intr-o scrisoare de dragoste. Cu gindurile prada poeziei, flacaul uita sa-si ia pufoaica atunci cind iese in larg, iar la intoarcere pescarii sint mai putini cu unul: Barður a murit de frig. Romanul lui J.K. Stefansson, primul dintr-o trilogie islandeza tradusa entuziast pina acum in douazeci de tari, e insa si un roman al despartirii de moarte, al sperantei si maturizarii, care nu inseamna neaparat resemnare. Prozatorul face din celalalt erou al cartii, numit scurt baiatul, un personaj ce ramine multa vreme in mintea cititorilor. Intre cer si pamint e deopotriva cartea cerului plumburiu, a marii nemiloase si romanul baiatului, al drumului sau prin durerea de a-si fi pierdut cel mai bun prieten, in incercarea de a gasi un sens pentru ceva de neinteles cind inca n-ai implinit douazeci de ani – adica pentru moarte.

“Tristeţea îngerilor”” – Jon Kalman Stefansson

A doua parte a trilogiei fiordurilor

Prezentare: Cind pleci sa infrunti viscolul si noaptea ca smoala, e bine sa mai fie cineva cu tine. Baiatul, singurul nume pe care il are eroul din Tristetea ingerilor, a aflat asta pe pielea lui: pustiit dupa moartea celui mai bun prieten, nu plecase el peste muntii inzapeziti sa duca inapoi o carte din care blindului pescar i se trasese moartea? Acum, in volumul al doilea al trilogiei islandeze, porneste din nou la drum, intr-un aprilie intunecat pe care iarna nu vrea sa-l paraseasca. De data aceasta nu e singur: il insoteste pe Jens, postasul tinutului, abia inzdravenit dupa ce fusese dezlipit, stana de gheata, din sa – il prinsese o furtuna de zapada pe drum. Calatoria celor doi e, ca orice calatorie, prilej de a afla mai multe despre tine insuti decit despre cel cu care mergi alaturi, e invatatura si descoperire. Si, cind moartea pindeste la fiecare pas printre trimbele de zapada, calatoria e si mijloc de a pretui cit mai mult viata.


Collage nemira.jpg

Editura Nemira/ Nemi Junior

“Jumatate de razboi “-JOE ABERCROMBIE

Prezentare: A treia parte din seria Marea Sfaramata

 Cuvintele sunt arme. Tot ce iubea a fost distrus, asa ca printesei Skara i-au mai ramas doar cuvintele. Iar cuvintele potrivite pot ucide ca taisul sabiei. Daca vrea sa-si ceara dreptul care ii revine prin nastere, trebuie sa-si invinga temerile si sa-si ascuta istetimea ca pe o lama.

Numai in jumatate de razboi se lupta cu sabia. Yarvi cel siret a mers drum lung pana sa ajunga in slujba regelui. S-a aliat cu dusmanii de altadata si impreuna au dobandit o pace deloc sigura. Insa acum Wexen cea neinfricata a incitat cea mai mare oaste, condusa de un barbat care nu se inchina la niciun zeu, ci numai in fata Mortii.

Uneori un rau trebuie sa invinga alt rau. Unii, cum sunt Bathu si Raith, s-au nascut ca sa lupte si poate ca sa moara. Altii, cum sunt Brand sau Kool, prefera sa stea la lumina. Dar cand Mama Razboi isi intinde aripile de fier, bezna cuprinde toata Marea Sfaramata.

“Un baiat numit Craciun” –  MATT HAIG

 Prezentare:  Un baiat numit Craciun este cartea cea mai frumoasa pe care-ti poti dori s-o citesti de sarbatori. Are de toate: zapada, aventuri, magie, umor, reni, turta dulce, elfi, spiridusi si un baiat pe nume Nikolas caruia nu-i e teama sa creada in magie.

 Frumos intretesuta printre randuri, lectia pe care o invata Nikolas si, odata cu el, copiii de toate varstele care citesc cartea, este ca adevarata magie a Craciunului este magia daruirii, un dar de care ne putem bucura cu totii.

 Drepturile pentru ecranizarea cartii au fost cumparate de Blueprint si Studio Canal, iar scenariul va fi semnat de Ol Parker.

„Cea mai frumoasa poveste de Craciun publicata in ultimele decenii. Generatiile viitoare vor asocia cu Un baiat numit Craciun aceeasi bucurie si stare de bine pe care ne-o dau noua mancarurile traditionale si oamenii de zapada.” (Stephen Fry)

“Atlasul secret (Trilogia Marile Descoperiri, partea I)”  – MICHAEL A. STACKPOLE

 Prezentare:Familia Anturasi din Nalenyr intocmeste harti si exploreaza teritorii necunoscute. Pentru Nalenyr, aceasta stiinta valoreaza mai mult decat toate comorile cunoscute ale celor Noua Principate, caci explorarile aduc relatii comerciale si astfel se ajunge la aur, cu ajutorul caruia printul Cyron poate antrena si mentine o armata de mercenari helosundieni. Numai ca descoperirea pe care o fac Keles si Jorim in ultima lor expeditie in necunoscut schimba toata lumea, deschide rani vechi, elibereaza puteri magice si ameninta o pace fragila, care a oprit candva Urgia apocaliptica…

 “Doctorul Thorne” –  ANTHONY TROLLOPE

Prezentare: Un doctor de tara dintr-un secol in care timpul trecea altfel si destinele se scriau altfel. O tanara indragostita si un tanar care trebuie sa redobandeasca averea pierduta a familiei. O comedie despre o societate in care domnesc ipocrizia si snobismul.

Unul dintre cele mai bune romane ale lui Anthony Trollopene face cunostinta cu personaje din Barchester, cu pretentioasa familie De Courcy, cu pragmatica Miss Dunstable si cu deplorabilul Sir Roger Scatcherd. Doctorul Thorne ne seducecu o poveste fermecatoare ca vinul vechi, in care lumea se vede ca o scena pe care joaca personaje care mai de care mai colorate.


 

 

diversiEditura Seneca

“Linişte, vă rog…Despre liniştea spiritului. Despre tihnă”  – Seneca

Prezentare: Cautăm linişte, dar ea se află în noi – în spiritualitatea noastră. Asemenea unui muşchi, calităţile sufletului se dezvoltă doar prin exerciţii permanente. Suntem înzestraţi cu aceleaşi grupe de muşchi, dar fiecare dintre noi le folosim la un potenţial diferit.

Lectura volumului este un astfel exerciţiu, cu ajutorul căruia se formează un spaţiu spiritual interior, capabil să transmită linişte şi tărie. Dialogurile sunt adresate Omului care toată viaţa învaţă să trăiască

Editura Herald

“Bushido – Codul Samurailor “ – Inazo Nitobe

Prezentare: Bushido, Codul samurailor este o incercare de a dezvalui una din minunatele fete ale sufletului japonez. Nu stim de unde a venit acest popor in arhipelagul pe care il populeaza in prezent. Sa fi venit din insulele sudului ca o ramura a rasei malaeze sau din continentul asiatic ca un membru al marii familii mongole? Antropologia si lingvistica n-au dat pana in prezent un raspuns decisiv. Cert este ca stramosii lui s-au instapanit peste cele mai mult de patru mii de insule din timpuri preistorice; si-au durat cu „darzenia de bronz” a caracterului lor o lume in care si-au plantat ciresii, templul si caminul, pe un pamant bantuit de taifunuri, zguduit de cutremure, invapaiat de vulcani, si au dat lumii, prin urmasii lor, o civilizatie ce ne starneste admiratia. Din randul acestor fii ai soarelui s-au ivit samuraii.

Editura Galaxia Gutenberg

“Noi Povestiri” –  Bruno Ferrero ( ! Recomand toate cartile lui Bruno Ferrero cu cea mai mare caldura)

Prezentare: „Citeşte cu copilul tău o pagină în fiecare seară”, îi sfătuiesc pediatrii americani pe părinţii ai căror copii au probleme în activitatea şcolară, suferă de agitaţie excesivă sau chiar de diferite boli mintale. Poveștile frumoase se dovedesc mult mai eficiente decât luni întregi de tratament pe bază de sedative sau stimulante.

Editura Publica

“Tot ea…Becoming Meryl Streep” – Michael Schulmann

Prezentarea: Portretul unei femei, al unei ere, al unei profesii: prima biografie solid documentată a lui Meryl Streep – „Doamna de fier” a actoriei, nominalizată la nouăsprezece Oscaruri și distinsă cu trei – care îi explorează începuturile și încercările de a înțelege iubirea, feminismul și propriul talent uluitor.

Pentru doritori, Târgul International de Carte Gaudeamus are loc în perioada 16-20 noiembrie, între orele 10:00 – 20:00, la Romexpo, pavilionul Central

 

 

8 gânduri despre „Wishlist de Gaudeamus

  1. Off, sper să ajung și eu la Gaudeamus. Nu am mai ajuns de 5 ani! :/ Din lista ta de dorințe, și eu îmi doresc foarte tare „Tristețea îngerilor”, fiindcă primul volum „Între cer și pământ” mi-a plcut foarte, foarte mult! Și sper să bifez și „Un băiat numit Crăciun”, ar fi o lectură ideală de Crăciun. Dar așa, off the record, trebuie neapărat să pun „lăbuța” pe „Meseria de romancier” a lui Murakami, care tocmai a apărut. E o colecție de eseuri, deci non-ficțiune, și sunt al naibii de curioasă să văd cum scrie Murakami așa ceva. 😀

    1. Binenteles ca nu m-am putut abtine si am stricat planurile initiale 🙂 Doar „Un baiat numit Craciun” de pe lista a ajuns si in biblioteca, in rest cartea Printesei Urbane, „Miercuri, respiram”, „Curtezana si samuraiul”, Humanitas care nu e noua dar deja m-a prins povestea, „Vegetariana”(Han Kang) pe care o asteptam de ceva vreme, „Sigmund Freud. Viata mea si psihanaliza” si „Fata cu portocale”-Jostein Gaarder, pentru ca m-au facut altii curioasa :)…si cam atat 😀

      1. Hehe bravo și spor la citit! Eu nu am ajuns la Gaudeamus, anul acesta, însă ”m-am împiedicat” de câteva online de Black Friday și în weekend am aterizat la Humanitas în Sibiu, unde am mai pus mâna pe vreo 4 cărți! Timp să am, că biblioteca-mi geme!

      2. Pasionații de lectură, ca noi, găsesc întotdeauna modalități de a evita o ocazie de cheltuit bani pe cărți pentru a sări imediat în următoarea…suntem inventivi..aș zice.. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s