4 cărţi pentru copii care mi-au bucurat sufletul matur

Indiferent de vârstă avem nevoie din când în când să mai luăm o gură de aer copilăresc pentru a nu uita cine suntem, de unde am plecat şi spre ce ne îndreptăm, să nu uităm valorile şi bunătatea care s-au sădit în sufletele noastre în perioada inocenţei, în perioada în care frumuseţea sufletului nu era ameninţată de angoase, nesiguranţă, nelinişti sau deadline-uri.

 Să mai lăsăm din când în când farmecul copilăriei să parfumeze sufletele noastre încă firave, pentru că ori cât ne-am ancora în realitatea oamenilor maturi, cu joburi serioase, cu responsabilităţi, cu prunci de crescut, cu proiecte şi realizări, o să fim mereu însoţiţi de veşnicia a ceea ce am crezut, atunci când încă mai puteam

 Nu vorbesc în numele altora, doar într-al meu. Mărturisesc sincer, sunt şi o să fiu mereu îndrăgostită de poveştile pentru copii. Copilăria nu are vârstă, o să mă bucur mereu de ea.

collage_4-povesti

  1. Un băiat numit Crăciun – Matt Haig

Cartea asta are un farmec aparte, după cum bine îi spune şi numele e perfectă pentru această perioadă a anului. E plină de magie, pentru cei care cred în ea la fel cum a crezut şi Nikolas, un băieţel de 11 ani care şi-a dorit să pună lumea în ordine. Cine e Moş Crăciun? De unde vine el? Cum a ajuns să aibă “job-ul” ăsta? Sunt întrebări pe care le-am adresat şi noi părinţilor la vremea noastră, întrebări pentru care am primit mai mult sau mai puţin răspunsuri lămuritoare, însă cartea lui Matt Haig conturează atât de frumos toată povestea asta că mai mai îţi vine să crezi că e legenda adevărată. Bunătatea – e calitatea cea mai de preţ a oamenilor, o să redescoperiţi bucuria lucrurilor simple dar oferite din dragoste, o să aflaţi că “o imposibilitate este o posibilitate pe care încă nu ai înţeles-o”, că atunci când v-aţi găsit menirea o să încetaţi să mai înaintaţi în vârstă(sufleteşte banuiesc…, suntem totuşi oameni, nu elfi 😀 ). Una peste alta, e o carte magică care hrăneşte sufletul celor care preferă să creadă că Moş Crăciun EXISTĂ!

2. “Patinele de argint” – Mary Elisabeth Mapes Dodge, 1864

Povestea se învârte în jurul unui concurs de patinaj, însă ce scoate cu adevărat la suprafaţă Mapes Dodge sunt compasiunea, seriozitatea, respectul, bunătatea, devotamentul, care domneau cândva în rândul tinerilor acestei lumi. Un grup de tineri, fete şi băieţi deopotrivă, din orăşelul olandez Broek se pregătesc pentru un concurs urmând să câştige “patinele de argint”, însă nu concursul în sine e important, ci modul în care aceşti tineri privesc competiţia şi prietenia.

3. “Lindberg – Povestea unui şoricel zburător”, Torben Kuhlmann

Ei bine, în acest caz nu doar povestea m-a vrajit ci şi ilustraţiile, Torben Kuhlmann fiind de fapt illustrator.

Povestea e inspirată de primul solo zbor deasupra Atlanticului efectuat de Charles Lindberg în 1927. E foarte interesant cum această poveste reală este adusă în atenţia copiilor prin transpunerea istoriei în povestea unui mic şoricel cu vise mari.

4. “Marry Poppins în bucătărie” – P.L. Travers

Celebra Marry Poppins se întoarce, aducând cu sine o carte de bucate, povestită cu măiestrie pentru copii dar şi pentru oamenii mari care nu au renunţat la vise. N-am gătit încă nimic din cartea lui Marry Poppins dar un “Tort cu susu-n jos” sau un “Sufleu de lămâie” tot fac eu într-o bună zi…

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s