Recenzie: “Te rog, ai grijă de mama” – Shin Kyung Sook

Imagini pentru te rog ai grija de mama

Shin Kyung Sook m-a fermecat din nou cu talentul ei de povestitoare. După “Voi fi acolo” mi-am dorit să citesc şi cealaltă carte tradusă în română, “Te rog ai grijă de mama”. E o carte dură prin subiectul abordat care te îndeamnă să te întrebi dacă tu faci îndeajuns pentru cei din jurul tău şi dacă preţuieşti clipele petrecute alături de ei, dacă eşti atent la nevoile lor şi le poţi fi de folos.

Mama, Park So-nyo, se pierde de soţul său în metroul din Seoul atunci când vin să-şi viziteze copii plecaţi de mult de acasă pentru a-şi îndeplini visele în marea metropolă. Confruntându-se cu consecinţele unui atac cerebral suferit cu ceva timp în urmă şi despre care nu le spune copiilor nimic, nu reuşeşte să găsească singură drumul spre casă şi rătăceşte prin amintiri şi printre străini până se stinge.

În jurul acestui eveniment se desfăşoară întreaga poveste. Romanul este structurat în patru capitole şi un epilog, fiecare capitol prezintă pe rând amintirile şi trăirile fiicei scriitoare Chi-hon, fiului cel mare Hyong-chol, soţului şi chiar ale mamei dispărute.

 Cât de departe pot ajunge amintirile legate de cineva? Dar cele referitoare la mama?

Pornind din acest punct, căutarea mamei devine brusc principala preocupare a tuturor membrilor familiei, sertarele de mult închise ale memoriei se deschid iar, amintiri din copilărie, adolescenţă şi studenţie le revin ca un tăvălug de regrete pentru că nu au preţuit îndeajuns sacrificiile şi sfaturile mamei.

Reflecţiile celor implicaţi dau ficţiunii o autenticitate aparte, perspective diferite în raport cu persoana mamei dau naştere unei lecturi greu de digerat, care duc cititorul pe un tărâm plin de întrebări şi remuşcari poate. Fiecare dintre noi se poate regăsi într-o oarecare măsură în personajele lui Shin Kyung Sook. Odată cu trecerea prin viaţă şi prin asimilarea propriilor experienţe suntem mai atenţi la propiile nevoi decât la cei din jur, iar nevoile mamei, diferite de cele pe care ni le amintim(din perioada copilăriei când petereceam mai mult timp împreună) s-au schimbat şi ele. În general dispariţia unei persoane din viaţa noastră dă naştere unor regrete. Atfel se întâmplă şi cu copii lui Park So-nyo. Regrete că nu au înţeles-o îndeajuns, ca să o poată ajuta la momentul oportun.

“Dacă aş primi măcar câteva ore, i-aş spune că iubesc toate lucrurile pe care le-a făcut, că o iubesc pe mama care a fost capabilă să facă toate acele lucruri, că iubesc viaţa mamei, pe care nimeni nu şi-o aminteşte. Că o respect.”

 Se crează o radiografie a unei familii care se reuneşte şi se regăseşte în lipsă, din amintiri şi chiar din informaţii aflate de la persoane străine casei. Cei patru fraţi şi tatăl află astfel că mama dona unor copii banii pe care ei îi trimiteau în fiecare lună, că mama nu ştia citi şi ruga diverse persoane să-i citească din cartea fiicei sale, află despre visele înăbuşite de vremurile grele ale tinereţii sale, despre sacrificiile pe care le-a făcut până în clipa dispariţiei.

 O carte care te îndeamnă la reflecţie, care emană căldură, o carte cu suflet, aşa cum m-a obişnuit deja Shin Kyung Sook.


Cartea a apărut la Editura Zip, 2014. Traducerea din limba coreeană: Oum Tae Hyun

Romanul a primit premiul “Man Asian Literary Prize” pentru 2011, autoarea fiind prima femeie care l-a câştigat. Romanul este considerat bestseller atât în Coreea de Sud cât şi pe plan internaţional fiind tradus şi publicat în peste 20 de ţări.

 

5 gânduri despre „Recenzie: “Te rog, ai grijă de mama” – Shin Kyung Sook

  1. Deci, stiu ca a trecut mult timp de la publicarea acestei carti in Romania, dar as vrea sa stiu daca se poate citi online de pe undeva. E o carte unica, avand in vedere acest rezumat si as fi interesata sa o citesc. Va multumesc!

    1. E într-adevăr o carte cu un subiect unic. Mi-am dorit tare mult sa o citesc și țin minte că am gasit-o cu greu la o librărie online, librariaeminescu.ro. Nu știu dacă se găsește online sau o varianta electronică a cărții, a apărut totuși la o editura micuță și din păcate nu i s-a acordată atenția meritată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s