Recenzie: „Dacă Strada Beale ar putea vorbi” – James Baldwin

266059640-0“Dacă Strada Beale ar putea vorbi” e o mică comoară, pe lângă valoarea literară de care se bucură din 1974 încoace, are darul de a sădi puternice emoţii în sufletul cititorilor, de a-i învălui cu căldură şi a le dezvălui stări greu de înţeles fără experienţa necesară dar într-un mod revelator. Îmi plac cărţile concise, în care autorii reuşesc să transmită sentimente, informaţii şi realităţi prin puţine cuvinte iar James Baldwin a făcut o treabă grozavă cu aceasta cărţulie.

Povestea scrisă de Baldwin se desfăşoară pe fundalul unei Americi agresive a anilor 1970, ostilă populaţiei de culoare, în care justiţia e duplicitară şi trasă de sforile puterii în interesul albilor şi după bunul lor plac. În acest context personajele noastre principale, Tish şi Fonny, doi tineri de culoare, îşi trăiesc povestea, deopotrivă de iubire şi de supravieţuire.

Cei doi se cunosc din copilărie şi creşte între ei o prietenie sinceră, o complicitate, o legătură care în timp o să joace rol de evadare dintr-o lume sufocantă, lipsită de prea mari şanse sau speranţe în ceea ce-i priveşte pe ei, copiii născuţi pe strada Beale.

Strada Beale, ridicată la nivel de personaj, este punctul de pornire al oricărui negru, fie el în New York sau oricare alt oraş american. Din mijlocul ghetoului e greu să ieşi la lumină şi să răzbeşti într-o lume dominată de intenţii ostile. Rasismul era o problemă atunci şi într-o destul de mare măsură este şi în zilele noastre.

Prietenia dintre Tish şi Fonny evoluează într-o frumoasă poveste de dragoste, sinceră, dăruită, fiecare reprezentând pentru celălalt speranţa viitorului. Pornesc pe un drum frumos împreună, se ţin departe de atmosfera înceţoşată din ghetouri încercând să-şi facă planuri cât mai departe de cartier. Provenind dintr-o familie în care discordia dintre părinţi şi proasta relaţie cu surorile îl îndepărtează pe Fonny de casă dorindu-şi să răzbească în viaţă ca sculptor având-o pe Tish alături, păstrează o relaţie apropiată doar cu Frank, tatăl. În contrast, familia Rivers e unită, armonioasă, fiicele Tish şi Ernestine având o relaţie apropiată cu părinţii lor, nu e de mirare că Fonny petrecea mai mult timp în casa lor decât în a părinţilor lui.

Viaţa tuturor e dată peste cap în ziua în care Fonny e săltat de poliţie fiind acuzat că ar fi violat o femeie. Deşi se afla într-un cu totul alt loc al oraşului în momentul faptei, având-o alături pe Tish şi Daniel, un prieten, mărturiile lor nu sunt luate în calcul din de poliţie, Tish fiind iubita lui iar Daniel având anterioare probleme cu legea. Sunt considerate valide mărturiile unui poliţist, Bell, vechi “amic” al lui Fonny care avea sectorul la multe străzi distanţă de locul faptei şi femeia violată care, dintr-un rând de “suspecţi” prezentat de poliţie îl alege pe Fonny ca fiind vinovatul, adică pe singurul negru dintre cei prezenţi.

Deşi are loc o investigaţie şi pregătirea unui proces totuşi cartea lui Baldwin nu se transformă într-una poliţistă, accentul pus de autor se direcţionează spre trăirile personajelor şi dinamica dintre ele într-un moment de cumpănă, cu atât mai mult cu cât Tish are de comunicat un lucru important familiilor, ea şi Fonny o să aibă un copil.

Cartea asta mi-a transmis nişte stări foarte interesante, mi-a arătat cum arată o familie adevărată. A lui Tish. În care memebrii se spijină necondiţionat, dincolo de orice obstacol sau eveniment neplanificat, căldura cu care o înconjoară pe mezina lor într-un astfel de moment dramatic, în care trebuie să facă faţă tragediei de a-şi vedea iubitul în închisoare, căutând variante de a-l salva, mixate cu transformările din viaţa şi corpul ei odată cu dezvoltarea pruncului. La doar 19 ani, Tish ducea pe umeri o povară destul de mare.

Cartea asta mi-a arătat cum arată iubirea adevarată. Ea se trăieşte cu speranţă, cu încredere şi încurajări, cu tandreţe. Modul în care James Baldwin creionează relaţia dintre cei doi tineri, ce reprezintă unul pentru celălalt, cum se protejează reciproc, este unul foarte reuşit, pentru că transpune dincolo de paginile cărţii emoţii reale cititorilor, cel puţin acest efect l-a avut în cazul meu.

Întreaga poveste ne este spusă de Tish făcând dese incursiuni prin amintiri, pornind cu ziua când l-a întâlnit pe Fonny în copilărie. Ritmul este unul stratificat şi progresiv, însă nu foarte alert, motiv pentru care am putut sedimenta toate nuanţele şi substraturile obţinute pe parcursul lecturii.

James Baldwin a reuşit printr-o scriitură poetică să abordeze subiecte delicate, să sublinieze grave derapaje sociale şi politice dar şi să atingă prin sensibilitate şi umanitate, a reuşit să scrie o carte care poate să fie la fel de actuală şi în zilele noastre cum a fost la vremea ei, un manifest al minorităţilor de orice fel, o incursiune în suferinţa şi izbânda lor.

ghili

„Știu că nu te pot ajuta prea mult acum, Dumnezeu mi-e martor c-aş da orice să pot. Dar cunosc bine suferința, dacă asta te ajută cu ceva. Știu că se sfârșește. N-o să te mint, să-ți spun că totul se termină mereu cu bine. Uneori se termină cum nu se poate mai rău. Poți suferi atât de mult încât s-ajungi într-un loc în care să nu mai poți suferi niciodată, și asta-i și mai rău.”

ghili

„Timp: cuvântul mi-a răsunat în cap precum clopotele de la biserică. Fonny petrecea timp după gratii. Timp de șase luni îl țin în pântec, apoi copilul nostru va veni pe lume. Undeva în timp, eu și Fonny ne cunoscuserăm; undeva în timp, ne iubiseram; undeva, în afara timpului, dar acum, la mila timpului, ne iubeam.”

O carte de nota: 5/5


Titlu: “Dacă Strada Beale ar putea vorbi”| Autor: James Baldwin |Editura: Black Button | Anul apariţiei: 2019 | Traducerea: Marcu Elena | Număr pagini: 176
Cartea a stat la baza uneia dintre cele mai apreciate ecranizări ale anului 2018, în regia lui Barry Jenkins. Filmul a primit numeroase nominalizări la Premiile Oscar și la Globurile de Aur. Actrița Regina King a primit atât premiul Academiei, cât și Globul de aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar. .
bealestreet1300x732

Un gând despre „Recenzie: „Dacă Strada Beale ar putea vorbi” – James Baldwin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s