Playlist literar 2020

2020 a fost pentru mine nu un an dificil, ci doar unul diferit. Am reușit atât eu cât și familia să ne adaptăm destul de repede, cu înțelegere și răbdare vremurilor pe care le trăim, cu speranța că vom reuși curând să revenim la tot ceea ce am fost oarecum nevoiți să renunțăm, amânăm etc.

Dacă mi-a lipsit ceva anul acesta au fost călătoriile. Nu erau ele dese nici înainte dar reușeam să evadăm puțin vara și plănuiam să-mi petrec ziua de naștere, al treilea an consecutiv în Brugge. Fără a dramatiza am mers mai departe, vor mai veni veri și zile de naștere de care să ne bucurăm în siguranță.

Ceea ce am câștigat anul acesta în schimb e mult mai prețios decât lucrurile la care am renunțat. Am câștigat timp petrecut cu familia, bucuria de a împărtăși mai des momente și experiențe împreună, de a ne apropia, înțelege și sprijini mai mult. Acesta e un dar prețios. Un altul a fost un fel de reconectare cu natura. Sună aiurea, știu, dar am redescoperit grădină din spatele casei și m-am bucurat de ea precum în copilărie. Am urmărit fiecare ghiocel, fir de iarbă, pom înflorit, pasăre care cântă, veveriță care zburda din pom în pom până ajungea la nucul din spatele grădinii, ba chiar(și să nu mă urâți, vă rog) am fost vizitați des, la ceas de seara de o familie de căprioare – beneficiul de a locui aproape de pădure. Mi-am petrecut întreg concediul de vară în hamac, la umbra pomilor citind, dormind sau pur și simplu bucurându-mă în tihnă de ceea ce uitasem ani la rând că am. Anul acesta am avut TIMP și sunt recunoscătoare pentru asta.

Iar pentru că e final de an și lumea trage linie, face topuri, ne spune care a fost cel mai cel sau cea mai cea anul acesta, m-am gândit să scriu și eu ceva legat de cărțile citite în 2020, apoi m-am răzgândit, ar fi nedrept. Și oricum, pornind de la premisa că eu citesc într-un an cât citesc alții într-un trimestru ar fi aiurea să fac un top dintr-o mână de cărți.

Am să fac altceva în schimb că să marchez momentul. Scriam în vară într-o postare pe Instagrampentru mine cărțile și sesiunile de lectură sunt mereu însoțite de muzică, nu pot citi dacă nu am căștile în urechi, altfel sunt atentă la tot ce se petrece în jurul meu și nu-mi stă gândul la lectură. Astfel sunt doar eu, cartea și muzică. Ce e interesant e că îmi aduc aminte de anumite cărți când aud unele melodii și mă transpun din nou în atmosfera paginilor respective. Nici nu vă imaginați cât de bine se citește „Circe” pe ritmurile celor de la Goldfraff sau cât de la fix s-a potrivit ancheta lui Avery Greer în “Ultimul oaspete” cu vocea lui Joey Dosik.

Și mă gândeam, dacă tot am adunat pe Spotify într-un playlist o parte din artiştii şi melodiile care m-au însoțit anul acesta în periplul meu literar să-l las şi aici pe blog, poate inspiră pe cineva.

Iar dacă tot e un blog despre cărţi m-am hotărât că ar fi totuşi frumos să vă spun că din lecturile anului 2020 mi-au rămas în suflet îndeosebi:

Aşadar, let’s PLAY ►►►

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s